Pravé slovenské halušky jsou jedním z nejlepších pokrmů pro chuťové pohárky všech, co je mají rádi.

Jaký je ale správný a přesný postup při jejich přípravě si povíme právě tady.

V první řadě si musíte připravit všechny ingredience. Jak sami můžete vidět nepotřebujete žádné drahé potraviny a dokonce ani vejce. Příprava tedy může začít a nejdřív si povíme, jaké jsou potřeba ingredience.

 

 

Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 250 g polohrubé mouky
  • 300 g brynzy
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř, hrstku čerstvé bazalky

 

Příprava těsta:

V první řadě je nutné uvařit si brambory do měkka, které necháte pozvolna vychladnout. Vychlazené brambory prolisujete nebo nastrouháte na jemno a přisypete polohrubou mouku. Brambory společně s moukou je potřeba hnít tak dlouho, dokud z nich nevytvoříte lehkou a vláčnou hmotu. A teď můžete pravé halušky uvařit hned dvěma způsoby.

Jak uvařit halušky? 

Buď si uděláte těsto řídké ( nesmí ale téct ) nebo tužší a budete malé halušky vykrajovat. První způsob je poněkud jednodušší, protože těsto jen přes haluškové síto scedíte do vroucí vody. Tenké halušky se vám tak sami vytvoří. Pokud ale nemáte haluškové síto budete se muset spokojit s druhou variantou. Z těsta uděláte placku, kterou rozkrájíte na tenké proužky a z nich pak odkrajujete kousky, které vhodíte do vroucí vody. Halušky se ve vodě musí vařit alespoň 15 minut, aby byli dostatečně měkké a uvařené. Mezi tím si můžete připravit brynzu. Brynzu dejte do kastrolu a na mírném ohni ji vařte společně se smetanou. Nakonec vše můžete zasypat čerstvou bazalkou.