Pravé halušky by měli být s brynzou a slaninou nebo opečeným špekem.

V první řadě je ale nutné připravit vláčné těsto na halušky.

Na těsto budeme potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 400 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • špetku soli

Brambory na jemno nastrouháme a smícháme je společně s moukou, solí a dvěma vejci. Někdo brambory předem vaří, ale není to pravidlem. Vytvoříme vláčné těsto, které by mělo mít konzistenci stejnou jako kynuté knedlíky.

Jak správně uvařit halušky: 

Dáme vařit vodu a do té postupně pasírujeme před speciální síto jednotlivě halušky. Halušky by se měli vařit alespoň 10 minut. Halušky jsou hotově, když vyplavou na hladinu.

Brynza s opečenou slaninou:

Mezi tím, než se budou halušky vařit uděláme si slaninu, kterou nakrájíme na kostky a necháme opéct na pánvi. Brynzu můžeme povařit se smetanou na vaření nebo ji jen tak zamíchat společně s horkými haluškami.